[Download] ➾ Travelog Mr. Backpacker Author Badrul Hisham – Motyourdrive.co.uk

Travelog Mr. Backpacker txt Travelog Mr. Backpacker, text ebook Travelog Mr. Backpacker, adobe reader Travelog Mr. Backpacker, chapter 2 Travelog Mr. Backpacker, Travelog Mr. Backpacker 1de08c Buku Ini Menceritakan Sebuah Kisah Benar Tentang Dua Pemuda Melayu Yang Merantau Pusing Amerika Dengan Berbekalkan Duit Sedikit Dan Impian Setinggi Gunung Satu Kereta Menjadi Saksi Bagi Semua Peristiwa Ini Pada Mulanya Semua Bermula Dengan Manis Dari New York Dan Perlahan Lahan Bertukar Menjadi Pahit Apabila Tiba Di Negeri Texas


About the Author: Badrul Hisham

Is a well-known author, some of his books are a fascination for readers like in the Travelog Mr. Backpacker book, this is one of the most wanted Badrul Hisham author readers around the world.



10 thoughts on “Travelog Mr. Backpacker

  1. says:

    Mengembara ke Amerika Tidak ada dalam senarai saya Tidak tahu kenapa, walaupun banyak tarikan Mungkin saya meluat dengan sikap pimpinan mereka, terus saya tidak ada kemahuan untuk ke sana Ya, pertimbangan emosi Sikap manusia biasa.Mujur ada buku ini Seronok dapat mengembara tiga sahabat ini dari Barat ke Timur Amerika Pelbagai cabaran dan dugaan yang dihadapi, sehingga saya sendiri kecut perut membacanya Mujur semuanya dipermudahkan.Buku ini hanya mempunyai 202 halaman Halaman yang bergambar gambar yang jelas dan menarik , lebih dari 20 mukasurat, rasanya Puas melihat gambar gambar yang dikongsi Walaupun sama sahaja dengan yang ada di internet, takkan sama melihat gambar yang diambil sendiri.Ah Umur 23 tahun sudah sampai ke US Kembara berani mati Saya ini, umur 23 sampai juga di US, Ulu Sintok


  2. says:

    Sungguhpun kecewa dengan Advantura Pulang Ke Malaya, saya memutuskan untuk memberi satu lagi peluang kepada Badrul Hisham Keputusan yang mengundang banyak kesalan.Paling ketara, aliran ayat sangat tak konsisten Penulis cenderung memulakan satu satu bab dengan gaya sastera tinggi Tiba tiba bertukar santai Tiba tiba muncul kembali ayat berbunga Pening kepala Cubaan humor pula banyak tidak menjadi Dude, stop trying too hard How much is to camp here They didn t afraid of anything Ugh Termasuk dialog dialog watak orang putih, English berterabur.Bidalan kurang variasi dan terlalu berulang Letih sampai ke tulang Mengantuk sampai ke tulang Sejuk pun sampai ke tulang Apatah lagi ayat ayat yang tak masuk akal seperti satu tahun jagung aku tidak menyentuh kereta Atau Namun dek kesejukan air yang melampau, mungkin lain kali aku datang ke sini bersama isteri dan keluarga tercinta.WTF do all these even mean Seperti buku terdahulu, saya agak skeptikal terhadap tahap kebenaran insiden insiden yang direkodkan dalam buku terbaru ini Setiap bab, ada sahaja kejutan Hampir lemas, ditahan polis koboi, di ambang mati dahaga, etc etc Mungkin benar Mungkin direka Jadi, terpulanglah kepada pembaca Tak dapat dinafi, tanpa diselit adegan adegan cemas sebegini, travelog hambar ini saling tak tumpah seperti episod jalan jalan cari makan Mana tidaknya, selang beberapa halaman sahaja dinyatakan betapa keroncongnya perut penulis Hanya gambaran irama sahaja yang berbeza Sekejap sekejap lapar, penulis ada hati melabel dirinya Pengembara Tegar.Kesimpulan Selaku pembeli yang mengharapkan kepuasan membaca setelah berbelanja RM25, buku ini sangat mengecewakan Menyesal beli


  3. says:

    Disebabkan buku ni jenis tak terlalu tebal so aku berjaya habiskan dalam masa beberapa jam Di permulaan cerita, penulis ada menceritakan kisah beliau mencari travel partner untuk menyertai ekspidisi beliau ke Amerika Mula mula lagi aku dah macamwhy lah tak de orang yang nak join Kalau tanya aku, aku nak join kot Once in a lifetimes experience Tambah tambah bila guna perbelanjaan yang sedikit Tapi mungkin juga kawan kawan beliau sedang struggle dengan status kewangan masing masing Mungkin Uniknya buku ni sebab penulis sentiasa buat aku rasa nak pergi tempat tempat yang dia mention Contoh Walmart HAHHA Muzium Udara Washington, Disneyland, Muzium NASA, Taman Negara National Arches, Bad Water Basin, Carlsbad Caverns, Grand Canyon, Taman Negara Yosemite semua aku dah siap siap tulis as wishlist Selain tu, banyak jugak momen momen suspens dalam ni, nak pergi tandas pun kena hold on sampai habis chapter luls Contohnya, kisah Bad start solat di tanah lapang bawah pokok pine tu, aku pulak yang risau apa yang jadi kat Bad lepas tu HAHHA Nyatalah, aku turut terpedaya dan terpengaruh dengan apa yang disiarkan di media Next, peristiwa Rip Current Tapi part ni, cerita dia macam tergantung sikit Aku jadi tertanya tanya macam mana Furkan selamatkan diri dia Sampai habis buku aku still tertanya tanya Mungkinlah hanya Furkan yang tahu macam mana dia selamatkan diri dia, tapi aku rasa mesti penulis ada cakap cakap jugak lepas tu mengenai peristiwa cemas dorang tu Then, peristiwa ditahan polis Texas, yang ni of course paling cuak Kalau aku kat sana aku rasa aku dah mengucap awal awal dan pasrah.Pada muka surat ke 139, seems like ada pertukaran nama dan personaliti antara Bad dengan Sham Mungkin keliru sebab nama sama.Overall buku ni, not bad Dengan harga dia, aku rasa berpadanan la, tak masuk lagi dengan gambar gambar yang banyak dan berwarna dalam ni Mungkin boleh jadi motivasi kepada sesiapa yang nak ke bumi Amerika macam aku Lagi satu, buku ni quite menarik sebab dia letak quotes at the end of every chapter Aku rasa most of the quotes datang dari rakan rakan beliau kot Maybe lah Tapi macam aku mention kat atas, penulis maybe boleh improve dengan menulis secara lebih detail pengalaman dia Yang lain, semua okay Menunggu buku penulis yang seterusnya p s Aku suka quotes by Siti Zulaikha Izzati Kamrudin merentasAmerika


  4. says:

    bagus buku ni, banyak membuka minda.bole dah nak start baca lebih banyak travelog lepas ni


  5. says:

    Hari first sampai buku ni, hari yg sama gak aku abis baca Tak igt la tarikh bila aku baca tu..hahaha Pengalaman penulis mmg menarik.


  6. says:

    Sedikit pandangan dan perkongsian aku tentang MerentasAmerika.To be honest, tajuk buku ini sendiri agak keterlaluan Aku tak pasti dari apa perkaitan 42 negara dan juga objektif penulisan asal penulis dalam buku ini iaitu merentas USA Amerika, tak ramai yang bercerita tentang pengalaman travel ke USA, apatah lagi travel by land ke beberapa buah negeri dalam tempoh yang agak panjang Abaikan tentang tajuk cover depan, apa yang aku boleh simpulkan, ia sebuah penceritaan yang menarik Membawa pembaca untuk turut serta dalam ekspedisi perjalanan beliau penulis Ditambah dengan peta perjalanan di setiap permulaan bab baru, Memudahkan pembaca untuk turut serta dan tidak sesat dalam perjalanan ini To be honest, aku tak perlu google map untuk baca travelog ini.hahaDalam bercerita tentang pengalaman beliau, bahagian yang buat aku goosebump bila beliau di Houston Dalam tidak sedar ia membuka mata aku disebalik kemajuan dan kehebatan Eagle dalam misi menjelajah luar bumi Memikirkan kehebatan semangat anak muda mereka buat aku berfikir, apa boleh anak muda Malaysia untuk menjadi seperti mereka Selain semangat berkobar kobar di laman sosial masakini urmmmBahagian paling aku bersetuju dalam buku ini ialah bahagian terakhir ketika beliau di Brazil Dalam keterujaan kita merantau ke seluruh pelosok dunia, kita membawa nama negara kita.Teringat suatu ketika aku di Krabi, dan seorang warga India bertanya, kenapa ramai Malaysian datang ke Krabi sedangkan Malaysia mempunyai banyak pulau pulau yang jauh lebih cantik dari Krabi haha Dalam kisah beliau ditanya tentang Islam, teringat kisah seorang sahabat yang turut ditanya tentang Islam semasa dalam perjalanan Trans Siberia tempoh hari Aku pernah mengalami keadaan ini beberapa tahun lalu di China, seorang local tanya kepada aku, soalan yang hampir sama, tentang kenapa solat dan beberapa soalan tentang agama Islam Dalam tidak langsung, kita yang merantau keluar negara sebenarnya kita mempunyai peluang dalam memperbetulkan persepsi masyarakat luar tentang agama Islam Jadi buat kalian yang beragama Islam dan sering kali menjelajah ke negara yang minoritinya adalah Islam, ini peluang yang baik untuk mempromosikan Islam dan memperbetulkan persepsi yang serong tentang Islam yang dijaja oleh media media tempatan mereka Secara keseluruhan, kisah perjalanan yang menarik untuk dibaca.Buat Badrul, Tahniah sebab dapat hasilkan tulisan yang menarik dan tidak bosan untuk dibaca Teruskan menulis kisah kisah perjalanan kau Aku yang tak mampu nak travel macam kau boleh sertai pengembaraan alam maya kau haha


  7. says:

    copy fr biasa, kalau dah namanya travelog, sudah tentu berkisarkan tentang catatan dan pengalaman seseorang tentang suatu tempat yang dia dah pergi So travelog ini memang fokus kepada catatan saudara Badrul tentang Amerika Dari awal, dia dah cari partner dan mula menjelajah dari satu tempat ke tempat yang lain.kalau aku boleh highlightkan tajuk yang membuatkan aku terbayang bayangkan keadaan, suasana dan peristiwa di tempat tertentu seperti heavennya Air terjun Niagara, yang merupakan air terjun kedua terbesar di dunia Seterusnya, disneyland Florida yang menjadi impian kanak kanak sejak kecil, dan paling scary sekali bila aku baca part hampir lemas di Daytona dan juga kena tangkap Koboi texas Sumpah aku yang baca pun, rasa seram, cuak sama oi haha cuma ada satu cerita yang macam berulang, kalau korang dah baca Kompilasi Travelog 7 Benua, Lembah mati Death ValleySeterusnya, travelog ini aku rasa menarik dan tidak terlalu membosankan disebabkan gabungan pengalaman peribadi dan juga fakta fakta di setiap tempat adat dan budaya Kalau kita baca di beberapa page, kita di educate untuk berpegang kepada prinsip Ad din walaupun sebagai musafir, tak tinggal solat dan juga effort cari makanan halal Islam itu mudah tapi bukan boleh di permudahkan Di tambah lagi dengan setiap cerita di akhiri dengan gambar gambar yang menarik dan mengagumkan Part gambar ni aku sokong la kena ada dalam setiap travelog, sebab aku yang tak pernah sampai ini, dapat lah juga tengok dan membayangkan negara orang kan cuma aku rasa better gambar tu di besarkan lagi, baru puas haha dan gaya penulisan yang bersahaja dan selamba tapi lengkap itu lah buat aku rasa nak sambung lagi dari satu chapter ke chapter yang lain Akhir sekali, aku quote kata kata dari saudari Syaiza Dekja Hidup hanya sekali, mengembaralah selagi bernafas untuk melihat keindahan dan menghayati ciptaan Nya di dunia ini agar kelak tidak akan menyesal Semoga saudara Badrul terus sukses Semoga terus mengembara dan menulis


  8. says:

    Tidak ramai backpacker atau pengembara yang mahu ke Amerika Syarikat Mungkin taboo atau rasa takut takut dengan apa yang dihidangkan di negara Uncle Sam Pertama kali saya membaca buku pengembaraan ke AS ialah Memoir Dua Dunia karya Anis Sabirin Buku ini merupakan catatan kehidupannya di AS sewaktu berhijrah di sana pada tahun 1960 an, bekerja, belajar dan berpindah randah dari satu tempat ke satu tempat Dari Memoir inilah saya mengenali Amerika lebih dekat, sistem sosial, politik dan ekonomi ketika itu yang masih berusaha menjadi tuan kepada negara negara lain di dunia.Berbeza dengan Memoir Dua Dunia, Merentas Amerika adalah rakaman perjalanan seorang mahasiswa semasa cuti musim panas Ini karya kedua Badrul Hisham selepas Advantura Pulang Ke Malayayang menyaksikan beliau berkayuh basikal dari Sheffield ke Malaysia Perjalanan panjang selama 25 hari menggunakan kereta sewa merentas Amerika yang luas dan singgah pada lokasi tarikan pelancong yang menjadi focus utama mengembaraannya Merentas Amerika berbeza dengan Memoir Dua Dunia tetapi kedua duanya membawa satu tujuan yang sama memberitahu kita bahawa tiada apa yang perlu dirisaukan dengan negara besar Amerika ini Kerisauan tentang pelbagai pengalaman orang lain atau media massa yang sering menggembar gemburkan berita memberi satu perspektif baru kepada Hisham Misalnya ketika dia cuba mengerjakan solat ditempat awam, awalnya dia merasa takut dengan pandangan rakyat Amerika malah bersedia dengan pelbagai kemungkinan yang buruk Tidak semena mena aku tersedar, aku sebenarnya sangat paranoid dan takut kepada orang Amerika kerana media Malaysia dan Amerika berjaya mendidik aku ke arah yang negatif Mereka berjaya mendidik aku untuk membenci kepada pihak yang tidak bersalah sedangkan mereka juga menjadi mangsa keadaan hal 54


  9. says:

    Membaca buku ini bukanlah disebabkan negara yang tulis kerana Amerika bukanlah negara yang pernah termasuk dalam travel listku Bukan salah tempat dan orangnya, mungkin pengaruh media yang lagi besar yang telah berjaya menampakkan sisi kurang enak Amerika kepada dunia Kenapa Amerika that s the question that popped up in my mind when I first saw the book Dan persoalan yang perlu dirungkai itu menjadi asbab kenapa aku mula membaca buku ini.Overall, catatan travelog ini sangat santai dan pada masa yang sama berilmiah sebab banyak perkara tentang amerika yang diceritakan penulis.Penulisan yang sangat details dan descriptive menyebabkan pembaca seperti mengembara di di US juga thanks to the map and the photos too, really help the reader to enjoy the book.Buat penulis teruskan mengembara dan berkarya.


  10. says:

    Saya dah baca buku Merentasamerika ni.Terima kasih di atas buku percuma ni.Buku ni dihabiskan tak sampai sehari beberapa jam , sebab ceritanya yang membuatkan kita ingin tahu apa yang berlaku seterusnya tajuk ikut topik menarik dan buat orang ingin tahu.Buku ni menarik, backpacker ke Amerika bertiga Badrul dan 2 orang rakan membuat teruja nak ikut style dia Buku ni power, sejauh mana kita pergi Tuhan tak boleh lupakan Always cari yang termurah.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *